Aanmeldprocedure
Op de Duisterhoutschool werken we met een aanmeldprocedure.
Kennismaking en oriëntatie
De ouders of verzorgers komen ter oriëntatie op bezoek en maken kennis met de school; in het gesprek is er alle gelegenheid voor het stellen van vragen. Het kind hoeft bij dit eerste bezoek nog niet aanwezig te zijn. Tijdens dit gesprek wordt gevraagd om het toestemmingsformulier opvragen gegevens te tekenen. Daarmee kunnen wij het onderzoek tot plaatsing starten.
Plaatsingsonderzoek
De CvB van de Duisterhoutschool bepaalt aan de hand van de criteria en het school-ondersteuningsplan of de leerling tot de school kan worden toegelaten. Dit doen we via dossieronderzoek, maar er kan ook een observatie plaatsvinden op de huidige school / daglocatie van het kind. De gegevens worden besproken en daarna wordt er een besluit genomen. Door het CvB wordt een plaatsingsadvies opgesteld.
Informeren en plaatsen
De ouders worden op de hoogte gebracht van het positieve of negatieve plaatsingsadvies. Ouders kunnen altijd bezwaar aantekenen als zij het niet eens zijn met de beslissing. Bij een positief plaatsingsadvies wordt de leerling ingedeeld in 1 van onze groepen. We kennen per schooljaar 2 instroommomenten: na de zomervakantie en na de kerstvakantie. Dit doen we om de rust en groepsvorming in onze groepen te waarborgen.
Toelaatbaarheidsverklaring
Een onafhankelijke toelatingscommissie binnen het Samenwerkingsverband (samenwerking van alle schoolbesturen in een bepaalde regio) bepaalt op grond van de aan te leveren informatie of de leerling een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor het speciaal onderwijs krijgt. Vervolgens kan de leerling worden aangemeld bij de Duisterhoutschool.
Burgerservicenummer
Als school zijn we wettelijk verplicht om het burgerservicenummer (BSN) bij inschrijving van uw kind op te nemen in de leerling-administratie. Met dit BSN kan de overheid beter toezien op de rechtmatigheid van de bekostiging van het onderwijs. Ook zullen in de toekomst kinderen beter te volgen zijn bij een overstap naar een andere onderwijsinstelling. Ieder kind heeft recht op onderwijs, ook al heeft niet elk kind een BSN. Aan leerlingen die geen BSN hebben (omdat ze bijvoorbeeld nog maar kort in Nederland zijn) wordt een onderwijsnummer toegekend vanaf het moment dat de geautomatiseerde gegevenslevering tussen school en overheid op gang is gekomen.