Praktische informatie
Oudercommunicatie
In de relatie tussen school en ouders vinden we contact met de ouders heel belangrijk. In principe verlopen alle oudercontacten tussen school en ouders via de oudercommunicatie-app Parro. In deze app worden regelmatig updates en foto’s gedeeld over de groepsactiviteiten en lessen. Daarnaast is er de mogelijkheid om op individueel niveau gesprekken te voeren met de leerkracht van uw kind. Uiteraard is het soms nodig dat er telefonisch contact is. Dit vindt altijd plaats voor of na schooltijd, uitgezonderd noodgevallen. Als ouder kunt u altijd een gesprek aangaan met de leerkracht.
U kunt Parro bereiken via de app op uw telefoon of tablet of via https://talk.parro.com
Stagebedrijven
Vanaf de start in het VSO maken de leerlingen kennis met het stagelopen. Eerst intern in de school en vanaf een leeftijd van ongeveer 15 jaar starten de leerlingen met het uitvoeren van een externe stage. Eerst onder begeleiding van een van onze collega’s, later zelfstandig.
Gedurende de verschillende stages van de leerlingen vinden verschillende gesprekken met de leerling en ouders/verzorgers plaats om de ontwikkeling van de leerling en het uitstroombeleid te bespreken. De gesprekkencyclus wordt gevormd door een toekomstgesprek, een voortgangsgesprek en een uitstroomgesprek. Als VSO-school heeft onze school ook de wettelijke verplichting om leerlingen die de school verlaten hebben te monitoren, gedurende een periode van twee jaar.
Momenteel hebben we ongeveer 50 bedrijven binnen ons netwerk voor de externe stages van de leerlingen.
Fysiotherapie
Kinderfysiotherapie richt zich op de behandeling van kinderen met een hulpvraag op motorisch gebied. Dit kan zowel grove als fijne motoriek zijn. Dit wordt zo functioneel mogelijk geoefend, zodat de kinderen datgene wat ze hebben geleerd ook makkelijk kunnen toepassen in hun dagelijkse leven. De hulpvraag voor kinderfysiotherapie moet vanuit ouders komen. Uiteraard mogen leerkrachten wel bij ouders het advies neerleggen, maar de uiteindelijke vraag komt vanuit de ouders. Hiervoor is een verwijzing nodig van de huisarts. Er zal na verwijzing een intake plaats vinden door de fysiotherapeut. Ouders zijn welkom om bij de behandelingen aanwezig te zijn en regelmatig worden ouders op de hoogte gebracht over de voortgang middels mail of via Parro. De huisarts of verwijzend specialist ontvangt ook een verslag van de behandelingen. De bekostiging van de behandeling loopt via de eigen zorgverzekeraar.
Locatie Heerenveen & Oosterwolde: Emma van Rooijen, Praktijk voor fysiotherapie in Oosterwolde Telefoonnummer: 0516 512775 Email: emma@kinderfysiotherapie-oosterwolde.nl |
Ergotherapie
Kinderergotherapie richt zich vooral op het dagelijks handelen. Ergotherapie wordt ingezet als activiteiten die eigenlijk automatisch behoren te gaan, zoals aankleden, schrijven, eten, spelen, zitten, concentreren in de klas, fietsen, moeizaam verlopen of niet lukken vanwege beperkingen. Naast de motorische en/of verstandelijke beperkingen kan ook de sensorische informatieverwerking verstoord zijn. (De leerling is gevoelig voor prikkels, vermijdt prikkels, zoekt juist continu prikkels op of neemt niet goed waar). Mocht het te lastig zijn om een nieuwe vaardigheid goed aan te leren, dan wordt er gekeken naar hulpmiddelen die zouden kunnen helpen (bijv. een aangepaste schaar, een aangepaste stoel, fiets etc). Samengevat, wat doet de ergotherapeut:
- In kaart brengen van de prikkelverwerking en begeleiding bieden bij de daaruit voortvloeiende vragen
- Het aanleren van praktische vaardigheden • Het verbeteren van fijn motorische vaardigheden en de concentratie
- Uitzoeken van juiste hulpmiddelen en voorzieningen voor kinderen
- Advisering bij bijvoorbeeld het uitzoeken van de juiste stoel, bestek, aangepaste fiets
De Duisterhoutschool heeft geen eigen ergotherapeut in dienst. De financiering van ergotherapie verloopt altijd via de individuele zorgverzekering van de leerling en wordt ingezet met een verwijzing van de huisarts. Onze Ergotherapeut voor beide locaties is Heike Herrmann. Zij is kinderergotherapeut bij Ergo-actief.
Voor vragen kunt u contact opnemen met: Ergoactief Heike Hermann, heike@ergoactief.nl www.ergoactief.nl |
Wille!
Wille verzorgt specialistische groepsbegeleiding in een veilige, vertrouwde omgeving. De medewerkers werken volgens een gestructureerd programma en hebben volop aandacht voor de ontwikkeling van uw kind. In groepsverband of met individuele begeleiding bezorgen we uw kind een leerzame en vooral plezierige middag.
We zijn in schoolweken elke woensdag op de locatie in Heerenveen geopend van 12:15 tot 18:15 uur. U bent van harte welkom bij Wille. Voor meer informatie: www.wijzijnwille.nl of 0515-430630. |
MEENoord
MEE Friesland is een onafhankelijke organisatie die informatie, advies en ondersteuning biedt aan alle mensen met een beperking. De ondersteuning van MEE-Noord is gratis, zodat iedereen er gebruik van kan maken.
Bent u van mening dat uw dochter of zoon voor één of meerdere van regelingen in aanmerking komt, of zou u dat graag willen onderzoeken en u zou daarbij ondersteuning willen hebben, dan kunt u contact opnemen met MEE Friesland.
telefoonnummer: 058-2844911
mailadres: info@meefriesland.nl |