Onder ouders worden ook nadrukkelijk de verzorgers van onze leerlingen gezien. Waar ouder(s) staat mag u ook verzorger(s) lezen.
Parro
In de relatie tussen school en ouders vinden we het contact met hen heel belangrijk. In principe verlopen alle oudercontacten tussen school en ouders via de oudercommunicatie-app Parro. In deze app worden regelmatig updates en foto’s gedeeld over de groepsactiviteiten en lessen. Daarnaast is er de mogelijkheid om op individueel niveau gesprekken te voeren met de leerkracht van uw kind.
Uiteraard is het soms nodig dat er telefonisch contact is. Dit vindt altijd plaats voor of na schooltijd, uitgezonderd noodgevallen. Als ouder kunt u altijd een gesprek aangaan met de leerkracht.
Oudergesprekken
Twee keer per jaar bespreekt de leerkracht met de ouder(s) de ontwikkeling van hun kind. Ouders krijgen ook de mogelijkheid om een gesprek aan te gaan met specialisten. In het gesprek dat plaatsvindt vlak voor de zomervakantie, staat het OPP centraal.
Informatieavond
Aan het begin van het schooljaar vindt er een ouderavond plaats waarbij u als ouders kennis maakt met elkaar en geïnformeerd wordt over de werkwijze binnen de school en binnen de groep. Voor leerlingen in SO Fase 3 wordt er een extra bijeenkomst georganiseerd. Hierin wordt voorlichting gegeven over de overgang van SO naar VSO.
Nieuwsbrief
De school publiceert voor iedere schoolvakantie een nieuwsbrief in Parro. Hierin beschrijven wij de actuele en op handen zijnde gebeurtenissen. Daarnaast wordt er informatie gegeven rondom de schoolontwikkeling en eventuele andere interessante informatie voor ouders.
Huisbezoek
Een andere vorm van contact is het huisbezoek door groepsleerkrachten. De leerkrachten brengen een kennismakingsbezoek aan de ouders van nieuwe leerlingen in hun groep. Tijdens de ouderbezoeken vertelt de groepsleerkracht hoe de leerling het op school doet, hoe het gaat in de groep, welke problemen er (eventueel) zijn en of de leerling met plezier naar school gaat. De ouders kunnen dan aangeven hoe hun kind de school ervaart, wat voor problemen er (eventueel) zijn en hoe het thuis gaat.
Omgang met gescheiden ouders
De informatievoorziening aan gescheiden ouders is bij de wet geregeld (art. 377 c). In deze wet staat vermeld dat beide ouders recht hebben op informatie, ook als ze niet samenwonen. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen ouders die wel en ouders die geen ouderlijk gezag over hun kind hebben. Meestal behouden beide ouders na een scheiding het ouderlijk gezag en hebben dus beiden ook recht op informatie over hun kind. Als een ouder niet is belast met het ouderlijk gezag heeft de ouder alleen recht op informatie als daarom wordt verzocht en het moeten dan concrete vragen over het kind betreffen. In de praktijk betekent dit, dat school de ouder waarbij het kind woont als contactpersoon beschouwt en met hem/haar contact heeft over de dagelijks gang van zaken. Gaat het om meer officiële zaken dan wordt ook de andere ouder die belast is met het ouderlijk gezag geïnformeerd. Hierbij kan gedacht worden aan de schoolgids, ouderavonden, contactavonden, schoolresultaten en de bespreking van het handelingsplan, hiervoor ontvangen dus beide ouders een uitnodiging. Dit betekent dat de school de adresgegevens nodig heeft van beide ouders. Als een kind op school komt, worden de adresgegevens van beide ouders gevraagd, als hierin veranderingen optreden (ander telefoonnummer, verhuizing etc.) gaat de school ervan uit dat ouders deze veranderingen zelf doorgeven aan de school. De ouders zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste adresgegevens.